10.6., 8.7., 18.8. ja 8.9.2025
ti-la tai ma-pe 4 yötä
Hinta alkaen 1319€
Menneen ajan tunnelmaa tavoitat parhaiten Bukarestin sydämessä Vanhassakaupungissa, jonka 1800-luvun arkkitehtuuri, sokkeloiset pikkukujat ja lukuisat terassiravintolat ilahduttavat kävijää. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on maailman toiseksi suurin hallintorakennus, Ceauşescun rakennuttama monumentaalinen Parlamenttitalo. Matkallamme näet myös monelle vielä tuntematonta Romanian maaseutua retkellämme salaperäiseen Transilvaniaan. Kauniiden vuoristomaisemien ja idyllisten kylien saattelemana saavut kuninkaalliseen kesäpalatsiin Peleşiin sekä kreivi Draculan kotilinnaksi miellettyyn Branin linnaan. Tutustumme matkamme päätteeksi vielä romanialaisiin viineihin.
Helsinki - Bukarest | 17:35 - 20:15 |
Bukarest - Helsinki | 17:35 - 20:15 |
Helsinki - Bukarest | 17:30 - 20:10 |
Bukarest - Helsinki | 20:50 - 23:30 |
Yhden hengen huone +300€
Tiistai-iltana (elo- ja syyskuun lähdöillä maanantai-iltana) saavut Norwegianin reittilennolla Bukarestiin, jossa oppaamme on sinua vastassa. Lentoasemalta kuljetus ja majoittuminen Europa Royale Bucharest -hotelliin. Majoittumisen jälkeen nautimme yhteisen illallisen.
Ensimmäiset maininnat Bukarestista ovat 1400-luvun puolivälistä. 1800- ja 1900 -lukujen vaihteessa syntyneet leveät bulevardit ja hienostuneet rakennukset kielivät vahvasta ranskalaisvaikutuksesta. Monet tuon aikakauden suunnittelijoista matkustivatkin Ranskaan oppia saamaan. Matkatuliaisina Bukarest sai jopa oman Riemukaarensa.
Keskiviikon (elo- ja syyskuun lähdöillä torstain) kaupunkikiertoajelulla saat kokonaisvaltaisen kuvan kaupungista, joka on uskomaton yhdistelmä itää ja länttä.
Bukarestin tunnetuin nähtävyys Parlamenttitalo hämmästyttää paitsi mittasuhteillaan myös ylellisyydellään. Sen loisteliaissa saleissa ja edustustiloissa etenevä kierros on ajatuksia herättävä, vaikka käsittääkin vain murto-osan koko rakennuksesta. Palatul Parlamentului syntyi diktaattori Ceauşescun mahtipontisesta ideasta. Hänen tarkoituksenaan oli rakennuttaa perheelleen koti, joka toimisi samalla parlamenttitalona ja edustustiloina. 1980-luvulla käynnistyneiden rakennustöiden myötä paikalta tuhottiin mittaamattoman arvokkaita kirkkoja, luostareita ja synagogia sekä arviolta 30 000 - 50 000 yksityiskotia. Noin 3,5 km pitkän Unirii-bulevardin päässä kohoava monumentaalinen rakennus nimettiin ironisesti Kansan palatsiksi. Kristallikruunuin ja samettiverhoin koristeltuja huoneita on 1100, ja 12:n maanpäällisen kerroksen lisäksi maan alla on vielä useita kerroksia lisää. Suurimmat palatsin saleista ovat jopa 2000 m², ja niiden koristeluun on käytetty yli miljoona kuutiota romanialaista marmoria.
Päivämme jatkuu toiseen ylenpalttista linjaa jatkavaan vierailukohteeseen. Kevätpalatsi toimi Nicolae ja Elena Ceauşescun tarkkaan vartioituna yksityiskotina neljännesvuosisadan ajan aina heidän kuolemaansa saakka vuonna 1989. Silkkikankain ja mahonkipaneelein koristellut seinät, kynttiläkruunut ja persialaiset matot – vain parhaat ja kalleimmat materiaalit kelpuutettiin Kevätpalatsin sisustamiseen. Yläkerran yksityistilat tuovat mieleen Versaillesin tai Buckinhamingin palatsin. Suljettujen ovien takana hallitsijapari saattoi elää ylellistä elämää kansan kärsimyksistä piittaamatta.
Retken päätteeksi käymme Herăstrău-puiston etnografisessa ulkoilmamuseossa, joka yli 200 vuotta vanhoine puurakennuksineen kertoo maaseutukylien elämästä. Nautimme yhteisen lounaan retken aikana.
Päiväsi jatkuu omatoimisesti.
Torstaipäivän (elo- ja syyskuun lähdöillä perjantaipäivän) kokopäiväretken tunnelmia viitoittaa kaksi erilaista linnaa. Ajamme aluksi metsäisen tien päässä sijaitsevaan kuninkaalliseen Peleşiin, joka on kiistatta yksi Romanian kauneimmista linnoista. Puutarhoineen se sulautuu saumattomasti ympäröivään metsään, jota taustalla kohoavat vuoret reunustavat. Hieman metsästyslinnaa muistuttava Peleş on Hohenzollern-sukuun kuuluneen Kaarle I:n rakennuttama 1800- ja 1900 -luvulla. Kauniisti entisöidyn linnan 160 huonetta esittelevät mm. eurooppalaista maalaustaidetta, Muranon kristallia, Meissenin ja Sevresin posliinia, kiinalaisia silkkimattoja ja Carraran marmoria. Peleş oli aikanaan Euroopan ensimmäinen linna, johon asennettiin keskuslämmitys ja sähkö. Kierros vie sinut linnan tärkeimpiin huoneisiin ja historian eri vaiheisiin.
Iltapäiväämme värittää jännitys. Olemme matkalla Transilvaniaan, joka paistattelee maailman matkailukartalla koko Romanian tunnetuimman vierailukohteen ansiosta. Kukkulalla kohoava Branin linna rakennettiin 1200-luvulla kauppareittiä turvaamaan. Linnan kuuluisin isäntä oli 1400-luvulla elänyt Valakian prinssi Vlad III Dracul. Hän oli todellinen hirmuhallitsija, joka hankkiutui eroon vihollisistaan ja vastustajistaan julmalla tavalla. Vlad III:n isä Vlad II oli saksalaisen Dragon- eli Lohikäärme-ritarikunnan jäsen. Lohikäärme symboloi tummanpuhuvalla keskiajalla paholaista, ja juuri isän uskotaankin antaneen Vladille lisänimen ”Dracul”. Irlantilaissyntyisen kirjailijan Bram Stokerin käsialaa on myyttinen Dracula, jonka hän sijoitti Transilvaniaan. Juuri Branin linna mielletään Draculan kotilinnaksi – totta vai tarua – se selviää sinulle opastetulla linnakierroksella.
Nautimme yhteisen lounaan päivän aikana. Bukarestiin palaamme illalla.
Klassinen ja viehättävä hotelli Bukarestin Vanhankaupungin sydämessä, kivenheiton päässä monista kaupungin maamerkeistä ja kulttuurinähtävyyksistä sekä lukuisista ravintoloista ja kahviloista.
Hotellissa on Maghiran-ravintola, baari, kesäterassi, matkamuistomyymälä ja kokoustilat.